Söz

Hobi,Elişleri,Gezi,Doğa,Yaşam,Sanat
Hobby,Handmade,Travel,Nature,Life,Art

HAYATIN CEPLERİNİ BİR SİLKELEYİN HELE,
NELER DÜŞECEĞİNİ BİLEMEZSİNİZ !

30.03.2013

Kadın Meclisi

İzmir Kent Konseyi Kent yönetiminde katılımcı demokrasiyi yerleştirmek üzere 2010 yılında ilk Olağan Genel Kurul toplantısını yaptı ve Kadın Meclisi kuruldu.
'Katılın Birlikte Yönetelim ' anlayışı ile toplumsal beraberliği yönetimde yaygınlaştırmak amaçlı bu dev projede Çalışma Grupları oluşturuldu.Şu anda 7 olan çalışma grubu sayısının artacağından kuşku yok..



Bugün 6.ncısını yaptığımız Kadın Meclisi Olağan Genel Kurulunda ilk olarak söz alan Kent Konsey Bşk.Güman Kızıltan; "toplumun ilgisini daha fazla çekmek zorunda olduğumuz ve yapılacak işler için ihtiyaç duyulan sinerjiyi almanın toplumu hareketlendirmekten geçtiğinden" söz ederek "seçim dönemine girerken ETKEN olacak projeler beklentisi içinde olduğunu" söyledi.

İkinci olarak söz alan Kadın Meclisi Bşk. Kızbes Aydın
--ki kendisiyle tanışmadan önce 23 Kasım Kadına Şiddete Hayır Gününde birlikteydim, protesto yürüyüşünde 'yaşasın kadın dayanışması'sloganıyla omuz omuza olduğum,sesi gür,aklı vicdanı hür bir hanım olarak dikkatimi çekmişti--
Öğretmen emeklisi ,Çekev Bşk.güçlü bir aktivist olan Aydın;
"insanlık ve demokrasiden emekli olunmaz " diyerek kendi ismiyle ilgili anısını anlattı; ikinci kız olarak dünyaya geldiğinde erkek beklentisi içinde olan aile-yeter kız -anlamında koymuş adını((
Konuşmasına :
"İzmir 2009 yılında aldığı Kadın Dostu Kent ünvanıyla Katılın Birlikte Yönetelim derken sadece kadınlara yönelik haklardan söz etmiyor; ülkenin demokratikleşmesi için kadın erkek eşitliğini de savunarak, demokrasiyi 'erkek demokrasi' den çekmeye çalışıyor.."
"Kadın Meclisi alternatif politikalar üretmek zorunda ve kadın haklarına doğrudan saldıranlara uzak duracağız."
diyerek devam eden Kızbes Aydın; "İzmir Kadın Örgütlerinin bir şemsiye altında toplanması gereğinden" de söz ederek "Ortak akıl" çağrısında bulunuyor ve "Lobicilik " yaparak hazırlanacak yeni projelerin Belediyeye sunulmasında yardım bekliyor gruplardan.Meclis komisyonlarını temsilci göndererek izleme bir başka yeni faaliyet ...
Kars'lı bir aktivist olan Aydın'ın anılarından güne düşen bir söz "Harkın (kanalın) başını ilk kim tutarsa bostanını ilk o sular" idi,,gönderme harkın başındaki erkek cinsine haliyle..Kenya'da kadınlar %90 lara varan bir katılımla yönetimde yer alırken; "kadın bakışı ile bir eğitim çalışması"nın gereğini vurguladı..
Seçim öncesi kadın grupları olarak yapılan ön ziyaretlerde "adeta cennetin ayaklarının altına serildiğinden" bahsederek,seçim sonunda 3 milletvekili ile yetinmek zorunda kaldıklarını ve kadın adayların seçilebilecek sıraya konulması için çabalarının süreceğini belirtti.
Sözlerini; 
"Yerel yönetimleri ziyaret edip Kadın Meclisleri kurulması için dayanışma içersinde olunacak,,Kadın Meclisleri Çalıştayı yapılacak,Yerel siyasette Kadın El Kitabı hazırlanacak,cinsiyette ayrımcılık çalışması,,,,kısacası kadın neler istiyor'un toplu sözleşmesi yapılacak." diyerek bitiren Aydın, Mayıs ayında Kadın Meclisleri Başkanları Toplantısının ev sahipliğini İzmir'in yapacağını da duyurdu...


Söz alan Beld.Bşk.Eşi Türkegül Kocaoğlu da kendi adının konulma öyküsüyle başladı konuşmasına..3.kız evlat olarak dünyaya geldiğinde ,babasına sanki üzülebilirmiş endişesiyle "Gözünüzaydın,Türk'e bir gül geldi efendim" diyerek haber verilmiş)) Daha sonra dünyaya gelen erkek kardeşinin de Türkekul olmak durumunda kaldığını anlatırken salon kahkahalara boğuldu))
Ayrımcılık gözetmeden partiler üstü yaklaşım esasını benimsediğini söyleyerek; erkeklerin son dönemde artan şiddet eylemlerine bir ölçüde 'kadınların bilinçli davranış ve düşüncelerinin ,gelişme ve değişim içinde oluşlarının" neden olduğunu düşündüğünü ve bu sebepten kadın-erkek birlikte eğitimin şart olduğunu  belirtti..

Divan Kurulu ,Yönetim Kurul üyeleri tanıtımı ile devam eden toplantıda,
          (Senem Telli,Sevgi Zengin,Dilek Olcay,Emel Kıran,Aybüke Elmalı)
Kültür ve Sanat çalışma grubunun 20 Mayıs'taki  Oratoryo gösterisi(İsmet İnönü Kültür Merkezi),,Anne ve Anne Adayları Farkındalık çalışma grubunun Belgin Çimen tarafından verilecek Anne - Baba Eğitimi semineri duyuruldu.

DAK grubunu temsilen grup sekreterimiz Canan Devrim sunumunda,
kadınların özellikle annelik duygusuyla hareket ederek ,afet anında aldığı zararlara  bir örneği Japonya'dan verdi.Depremde 4 kadına karşılık 1 erkeğin öldüğünü belirterek afet öncesi,afet anı ve afet sonrası kadın eğitimine ne denli ihtiyaç olduğunun  altını çizerek 35 mahallede 245 afet gönüllüsü oluşturmayı hedeflediklerini söyledi..
8 Kurs Merkezindeki 2200 kursiyeri eğitmeyi hedeflediklerini ve önümüzdeki hafta bu sürecin başlayacağını belirten Devrim , ana başlıklar altında sunduğu Afet Kadın  Projesi kapsamında; 

"TAG Eğitimi (Toplumsal Afet Gönüllüsü) Bornova'da Sivil Savunma Birimlerince verilen bir eğitimdir,

Toros Afet Eğitim merkezinde Yangın eğitimi verilmektedir,

İlk yardım Eğitimi Kızılay Kurumunca,

Telsiz Eğitimi TRAC tarafından
(Nisan ayı içersinde 4 hafta sonu-Mayıs Sınav)

Ayrıca uzman kişiler ve kurumlarca verilen diğer eğitim seminerlerimiz;
Depremsellik,Psikososyal Destek,Binaların Dayanıklılığı,Bina Projeleri,İletişim Teknikleri ve Beden Dili,Toplumsal Cinsiyete Duyarlılık...

Tüm bu eğitimler ücretsiz olup,ulaşım ve kumanya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır."
diyerek sözlerini bitiren Canan Devrim tüm kadınlarımızı Toplum Afet Gönüllüsü eğitimi almaya davet ediyor..

Girişim İstihdam çalışma grubu Bşk Seçil Işık 
"Evde üreten kadının emeğinin değerlendirilmesinin önemini vurgulayarak,24 saatlik Girişimcilik Eğitimi verilmesini planladıklarını ve çalışma grup faaliyetlerin"den sözetti.

Kültür ve Sanat çalışma grubu bşk.Tülay Demirören Tiyatro çalışmalarından örnekler sundu.20 Mayıs'taki  Oratoryo gösterisi(İsmet İnönü Kültür Merkezi) 'nden bahsetti...

Anne ve Anne Adayları Farkındalık çalışma grubunun Bşk.Aybüke Elmalı'nın Belgin Çimen tarafından verilecek Anne - Baba Eğitimi semineri duyurusu ve slayt gösterisi sonrası Öneri ve Dilekler ile toplantı sona erdi.
(Kısaca İndirimli ulaşım kartı,Evsizler çalışma grubu kurulması ,Hayvan hakları çalışma grup  isteği ,eğitimlerin hafta sonu ya da gece verilmesi isteği ,yaka kartı,,,.)
Foto:Figen


Foto:rhr

2 yorum :

hulyalider dedi ki...

Tebrikler,iyi varsın yazılarınla bir çok konuyu öğreniyor veya farklı bakış açısıyla hissediyorum ,Eline,klavyene sağlık.

ozgrkdn dedi ki...

Teşekkür ederim Hülya Liderim))