Söz

Hobi,Elişleri,Gezi,Doğa,Yaşam,Sanat
Hobby,Handmade,Travel,Nature,Life,Art

HAYATIN CEPLERİNİ BİR SİLKELEYİN HELE,
NELER DÜŞECEĞİNİ BİLEMEZSİNİZ !

3.01.2014

Resim

Atatürk Kültür Merkezi /İzmir/1989

                             Ressam Şeref Bigalı (1925-2005)


1988-1990 yılları arasında 3 yıl eğitim aldığım Şeref Bigalı 1944 yılında girdiği İst.DGSA de Cemal Tollu atölyesinde çalıştı.1950 yılında bitirdiği akademiden sonra resim öğretmenliği yaptığı liselerden biri de Karşıyaka Lisesidir.Dayımın öğretmeni olan Bigalı, 36 yıl sonra benim de öğretmenim oldu...
Şimdiki Eğitim Fakültesi öğretmenliğinden emekli olup ,25 yıl boyunca Abidin Elderoğlu ile çalıştı,teknik nosyon* edindi.
Akademideyken , öğretmenlerinin harika çocuk olarak görmediği fakat,değme sanatçılara taş çıkartan resimler yaptığı söylenen Bigalı, 1962-63 de Paris'te Henri Goetz'in öğrencisi oldu ve oradaki akademilere devam etti.
1976 da Resim Sanatı adlı kitabını yayınladı, imzalı 84 yılına ait ikinci baskısı şu anda kızımda bulunan bu kitapta; resim sanatının fikri,felsefi ve teknik yönlerini ele alıp incelemiştir..
55 kişisel sergi açtı,çok sayıda eseri müzelerde,özel kolleksiyonlarda yer almaktadır..Resmi ve özel yarışmalarda ödül ve dereceler kazandı..Milli ve yöresel unsurlardan hareketle resmin evrensel dilini ve plastik değerleri eserlerine ustalıkla yansıtan bir sanatçı,piktürel** yaratıcılığın ve özgün estetiğin zirvesine ulaştı...
Sanat anlayışı figüre ve doğa gerçekliğine bağlıdır, fakat bu gerçekliği renk kavramına öncelik verecek bir doğrultuda ,kendi görüşünü biçimlendirecek bir kompozisyon düzeni içinde yorumlamaya yöneliktir..
1967 -82 yıllarında aldığı DYO yarışma ödüllerinden dolayı 2004 yılında ; DYO tarafından en çok ödül kazanan sanatçı ünvanıyla ödüllendirildi..
İlk yıl karakalem-füzen 'le Desen eğitimi aldığımız eğitimin çok güzel anlarını şimdilerde olduğu gibi fotoğraflarla ölümsüzleştiremedik o günün koşullarında ama hafızalarda kalan titiz çalışması,,öğretme çabası,,coşkusu ile değerli bir öğretmendi ...

* kavram
** fırçanın geniş hareketiyle resme görsel etkinin verilmesi.
biyografi kaynak: Turkish Paintings

2 yorum :

Maria dedi ki...

What wonderful art!

ozgrkdn dedi ki...

Thank you Maria , big hugs !