Söz

Hobi,Elişleri,Gezi,Doğa,Yaşam,Sanat
Hobby,Handmade,Travel,Nature,Life,Art

HAYATIN CEPLERİNİ BİR SİLKELEYİN HELE,
NELER DÜŞECEĞİNİ BİLEMEZSİNİZ !

18.03.2013

Afet Kadın

İzmir Kent Konseyi Kadın  Meclisi, Toplum Afet Gönüllüsü olabilmeniz için bir fırsat sunuyor ve sizleri ücretsiz eğitim vermek üzere davet ediyor.



Ekim 2010 tarihinden itibaren çalışmalarını yürüten Kadın Meclisi, siyasetten istihdama, kültür-sanattan, cinsiyet ayrımcılığıyla mücadeleye kadar pek çok alanda kurduğu çalışma gruplarıyla sesini duyuruyor.
"Projemizin adı AFET KADIN
Bir çevre projesi.İzmir ve 10 metropol ilçede Doğal Afetler konusunda kadınları bilinçlendirmek. Afet öncesi,sırası ve sonrası.
İKAK veya TAG (İKAK İzmir Kadın Arama Kurtarma ) (TAG Toplum Afet Gönüllüsü) 50 kişilik Konseyde ekip kurma, ayrıca 1000 kadına ulaşmak hedefimiz."- Alıntı-Canan Devrim


Kadınlar artık doğal afetlerde daha etkin olacaklar-2011-Uçan Süpürge Kadın Haber Sitesi
Kadın Meclisi’nin öncülüğünde ikinci olarak ise kadınları doğal afetler konusunda bilinçlendirmek üzere bir proje hayata geçiriliyor.
Kadın Meclisi daha önceden de, izci liderlerinden Hülya Bilgen'in önderliğinde sivil savunma, arama-kurtarma konusunda çalışmalar yapıyordu.  Onların oluşturduğu alt komisyonun 1000 kadına ulaşmayı hedefleyen projesi de yakınlarda kabul edildi ve ilk toplantısı yapıldı. Proje ile ilk aşamada 50 kadın, Akut, Kızılay, Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü, İ. B. B.  İtfaiye Müdürlüğünün profesyonel desteğinden yararlanarak, eğitimlere başlanacak. Ayrıca Toplumsal Cinsiyete Dayalı Doğal Afet Programının hazırlanmasında Türk Psikologlar Derneği, Ekam( Ege Üniv. Kadın Araştırmaları), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Türk hemşireler derneği ile işbirliği öngörülüyor.
Bu projenin hedefleri şöyle özetleniyor: “İzmir ilinde afet öncesi hazırlıklar, afet sırasında yapılacaklar ve sonrasında yapılabilecekler konusunda kadınları bilinçlendirmek. İKAK(İzmir Kadın Arama Kurtarma Ekibi)'ın çekirdeğini oluşturmak ve bunu geliştirmek. Ayrıca "Doğal Afetler ve Kadın Kurultayı" düzenleyip kadın konusunu kamunun gündemine taşımak.”
İzmirli kadınlar doğal afetler öncesi, yaşandığı zaman ve sonrasında kendini ve çevresindekileri bilinçlendirerek, en az hasarla atlatmanın yollarını öğrenecek.
   

İzmir Kent Konseyi Doğal Afetlerde Kadın Çalışma  Grubu:
Kent Konseyi bünyesinde ARAMA KURTARMA Birimine 35 mahalleden 245 kişilik ekip hazırlamak için yola çıktılar. 25 er kişilik gruplar halinde kadınların Doğal Afet öncesi, afet anı ve sonrasında yapması ve yapmaması gerekenler konusunda eğitilmesi, kadınların doğal afetler karşısında bilinçli bir şekilde hazırlıklı olması, en az zararla kurtulması, ailesini ve çevresini kurtarması hedeflenmektedir.

Çalışma grubunun kurucusu HÜLYA BİLGEN ;
Afet Kadın Projesi Mimarı İzmir Kadın Meclisi Doğal Afetlerde Kadınlar (DAK) Çalışma Grubu Başkanı,
İzmir İzcileri ve Doğa Sporcuları (İZDOS) Çalışma Grubu Başkanı ..

7.Ocak.2012
                                   Afet Kadın Çalışma Grubu Konsey

Hülya Bilgen,Tülay Akman,Kezban Ceylan

2013 Mart--------------
İzmir İzci Liderlerinin Lideri Hülya Bilgen 'in önerisiyle yeni katıldığım Toplum Afet Gönüllüsü Programı kapsamında aldığımız eğitimlerin bir durağı da Toros mahallesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi'ndeydi.





                                                           Mola
Hülya Bilgen


Sabahtan teorik eğitim; yangın türleri,söndürmede kullanılan maddeler,koruyucu önlemler....




                                         Ulus Bozkır; öğretmenimiz





Öğleden sonra pratik yapma fırsatı verildi ve tüplerle ilginç deneyimler yaşadık.









Afet koordinasyon merkezinde İzmir için olası bir afette oluşturulacak kriz masası   ve son Van depremindeki kurtarma çalışmaları hakkında bilgilendirildik.

                                                      Hülya Bilgen
                                             Afet Kadın Proje Mimarı

Afet Kadın Çalışma grubu ,her hafta Kent Konsey binasında toplanarak etkinliklerini programlayıp duyurularını yapıyor ve daha fazla kadının bu projede yer alması yönünde çabalarını sürdürüyor..





Programında Yangın,İlkyardım,Depremsellik,Psikososyal destek,toplumsal cinsiyete duyarlılık,Binaların dayanıklılığı,Bina projeleri,İletişim teknikleri ve beden dili,Trac Telsiz eğitimi,Hayati idame kampı olan ve Kızılay,Mimarlar odası,Jeoloji mühendisleri odası,Telsiz ve radyo amatörleri cemiyeti ,İ.B.B.ve daha pek çok kurum desteği ile çalışmalarını yürüten Afet Kadınlar; gönüllü tüm kadınları ücretsiz eğitim için bekliyor ..İlçelerde kursiyerlere eğitim verebilmek amacıyla yeni projeler program dahilinde..

DAK Sekreterleri Canan devrim,Tülay Akman
                                  Gülten Gündoğdu,Fatma Polat

Hülya Bilgen, Figen Sevinç Küçüker

Anadolu ajansı son Yangın eğitimimize gelerek sesimizi basında bir kez daha duyurmamızı sağladı;
"İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi bünyesindeki Doğal Afetlerde Kadınlar Çalışma Grubu tarafından yürütülen ''Afet Kadın'' projesiyle gönüllü kadınlara ücretsiz afet eğitimi veriliyor.

Geçen yıl uygulamaya konan projeyle, öncelikle İzmir'de yaşanabilecek doğal afetlerin öncesi, afet sırasında ve sonrasında alınması gereken önlemler konusunda kadınların bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, gönüllü kadınlardan ''İzmir Kadın Arama Kurtarma'' adıyla 50 kişilik arama kurtarma ekibi oluşturulacak. Ayrıca, oturdukları mahallelerde organize edilecek gönüllü kadınların, afet sonrası müdahaleyi koordineli şekilde yapmaları sağlanacak.


İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumların desteğiyle, gönüllü kadınlara, ''yangın, ilk yardım, depremsellik, psikososyal destek, toplumsal cinsiyete duyarlılık, iletişim teknikleri ve beden dili, telsiz eğitimi, çadırlı hayatı idame kampları'' konularında teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor.
Doğal Afetlerde Kadınlar Çalışma Grubu Başkanı Hülya Bilgen, ilk yardımcının öncelikle kendini koruması gerektiğini ancak kadınların, doğal afetlerde özellikle çocuklarını koruma refleksiyle hareket ettiğini belirtti.

Başta depremler olmak üzere, doğal afetlerde en büyük zararı kadınların gördüğünü tespit ettiklerini dile getiren Bilgen, ''Eğitimlerimiz sayesinde kadınların, afet anında koruma refleksiyle hareket etmeleri yerine, bilinçli şekilde müdahale etmesini sağlamayı hedefliyoruz'' dedi.

Bilgen, projeyle İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bin kadına eğitim vermeyi hedeflediklerini, projenin başladığı bir yıldan bu yana yaklaşık 250 kadına eğitim verdiklerini kaydetti.

Meydana gelen doğal afetlerden sonra eğitime gösterilen ilginin arttığına dikkati çeken Bilgen, ''Eğitim alanların meslek yelpazesi geniş, üniversite öğrencileri de var, ev hanımları da emekliler de... Kadınlar, bu konuda çok duyarlı. Eğitim alan kadınlar, öğrendiklerini çevresine de anlatıyor. Böylece kadınlarda farkındalığı artırıp, toplumsal farkındalığı da artırıyoruz'' diye konuştu.
     
AFETZEDEYDİ, AFET GÖNÜLLÜSÜ OLDU
''Toplum Afet Gönüllüsü'' olmak için eğitim alanlar arasında yer alan ev hanımı Tülay Akman da 1999 Marmara Depremi sırasında ailesiyle Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yaşadıklarını belirterek, şunları anlattı: ''Evimiz 6. kattaydı. Deprem olduktan sonra nasıl zemine geldik, enkaz altından nasıl çıktığımızı bilemiyorum. Arkadaş çevremizden çok fazla ölen oldu. İzmir Kent Konseyi'nin broşürü vasıtasıyla eğitimlerden haberim oldu. Marmara Depremi'ni yaşamış bir afetzede olarak eğitimlere gönüllü olarak katıldım.''

Emekli Hatice Korkmaz ise eğitimleri duyar duymaz katıldığını ifade ederek, ''Toplum afet gönüllüsü olmak, çok güzel bir şey. Afet anında ne yapacağımızı biliyoruz. Bulunduğumuz yerdeki insanları örgütlemek için güzel şeyler öğreniyoruz. Oluşturulacak 50 kişilik grubun içinde olmayı hedefliyorum. Herkesin bu eğitimi alması gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu."

kadinmeclisi@izmirkentkonseyi.org.tr

4 yorum :

Maria dedi ki...

A very interesting post. you women are wonderful doing all that training in case of a big disaster. Well done!

ozgrkdn dedi ki...

Thank you Maria ))

tülin dedi ki...

1999 Depremini yerinde yaşamış biri olarak bu projeyi tasarlayan, hayata geçiren, katılan her kim varsa hepsine gönülden şükranlarımı sunuyorum.
Başkaları için ne yapabileceğini bilememek korkunç bir duygu çünkü.

ozgrkdn dedi ki...

Teşekkürler Tülin,,tüm Afet Kadınlar adına senin gibi duyarlı kadınlarımıza teşekkür ediyorum.Sizleri yanımızda görmek istiyoruz,Sevgiyle...