Söz

Hobi,Elişleri,Gezi,Doğa,Yaşam,Sanat
Hobby,Handmade,Travel,Nature,Life,Art

HAYATIN CEPLERİNİ BİR SİLKELEYİN HELE,
NELER DÜŞECEĞİNİ BİLEMEZSİNİZ !

26.11.2013

Ata'yı Ziyaret

10 Kasım Atatürk'ü Anma haftası etkinliklerinden Uşakizade Köşkü,Latife Hanım Köşkü,Gemi Müzesi ve Zübeyde Hanım Mezar ziyaretlerini 9 Kasım günü İzcilerimizle gerçekleştirdik..Keyifli,sıcak,pırıl pırıl bir gündü))

Sabah saatlerindeki sürpriz Hülya Liderin bana Kubilay etkinlik armasını vermesiydi,uzun süredir istediğim ama bir türlü alamadığım bir armaydı,çok mutlu oldum))

İlk durağımız İzmir'de Uşakizade Köşkü
Linkinden de görebileceğiniz gibi ;
Uşakizade Köşkü, Uşakizade Sadık Bey tarafından İzmir Göztepe’de 1860 yılında yaptırılmıştır. Uşakizade Ailesi, yazlık ev inşa etmek üzere İzmir’in en serin yerini araştırmış ve burada, bodrum dahil üç katlı olan bu köşkü yaptırmıştır. Köşkün bodrumunda kiler ve görevli odaları, birinci katta iki salon, yemek odası ve mürebbiye odası bulunmaktadır. İkinci katta ise 4 yatak odası ve iki oturma odası yer almaktadır.
Gazi Mustafa Kemal Paşa ilk defa İzmir’in kurtuluşunun altıncı günü, 14 Eylül 1922’de Uşakizade Köşkü’ne gelmiştir. Bu gelişinde 16 gün kalan Gazi, Köşkü “Başkomutanlık Karargâhı” olarak kullanmıştır. Bu süreçte yerli ve yabancı birçok devlet adamı ve gazeteci, köşkte Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı ziyaret etmiştir.
Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinde Karşıyaka’daki Latife Hnm. Köşk’ünde vefat etmiştir. Annesinin ölümü üzerine İzmir’e gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa, 29 Ocak 1923 tarihinde Latife Hanım’la Göztepe’deki bu köşkte kıyılan nikah ile evlenmiştir. Nikah; günümüz medeni nikâhının öncülüğünü yapmıştır. Nikâhtan sonra, Latife Hanım’la Batı Anadolu’ya gezi yapan Gazi, Latife Hanım’ı vatandaşlarıyla tanıştırmıştır.
Uşakizade Köşk’ünde üçüncü kalışında; “İktisat Kongresi”nin açılış hazırlığını ve açış konuşmasını yapan Gazi, eşi Latife Hanım’ı yanına alarak Ankara’ya dönmüştür. 23 Şubat 1923 tarihi, Latife Hanım’ın Ankara’ya ve Çankaya Köşkü’ne ilk gelişidir. 





Nikahın kıyıldığı masa..

Sevgili Batuhan))



.............................................................

Sonraki durak Gemi Müzesi,İnciraltı...
Burada Piri Reis Müze Gemisi ve Denizaltı gezimiz var,öğle saati izcilerimizle piknik yaptık ve oyunlar oynadık...






Mavi Öbek Obası )))





Truva İzci Oymağından Erdem günboyu Batuhan arkadaşına yardımcı oldu ve takdir edildi...... 



Önceki yıllarda ergin izci olan ve bu sene ikinci üniversiteye giden Emine, İzci Gönüllüsü olarak görevliydi,,yanında Truva İzci Oymağından Maria....





9 Eylül Üniv.nin konuk öğrencileri)


adı Şenol,,denizdibi mankeni,,her yerde karşımıza çıkıyor ,değişik kılıklarla ))


Denizcimiz de çok sempatik)))
Sıra geldi öğle yemeği ve oyunlara,izci liderleri olarak tüm ihtiyaçları kapsamında 5'erli kız izcilerimi restoranlara dağıtarak lavabo ziyaretleri yaptırdım ve kumanyalarımızı paylaştık,,üstüne güzel oyunlar)))
Artık yolumuz Karşıyaka'ya......

.................................................................

Latife Hnm.Köşkündeyiz...
Bu Linkte köşkle ilgili bilgi ve fotolar var,,,,,

İzci Liderlerimiz gruplar halinde içeri girişleri organize ediyorlar...

Latife Hnm.Köşkündeki en önemli eser ,Büyükerşen'in balmumundan yaptığı Atatürk heykeli,,bire bir ölçülerinde,,harika bir his!!!! 

Bu çeyiz sandığı ile,Kurtuluş savaşında cephane taşınmış..

...yorgunluk )))
...............................................................

Zübeyde Hnm Mezarı..
Anıt Mezar oluşu planlanmayan ,ancak daha sonra zarar gelmemesi için Yamanlar'dan taşınan bir kaya ile ziyarete açılan ,her Karşıyaka'lının illa ki önünde bir fotosunun olduğu,,her çarşıya inişte bir uğrayıp sessizce dertleştiği,,çevreleyen parkında ulu ağaçların gölgesinde çocukların oynadığı bir anıt mezar!!!!!

Ve hakettiğimiz armaları almaya geldi sıra,,günün etkinlik arması))


Akşam oldu,,izcilerimiz otobüslerine binip iki koldan dağılacaklar,,
Truva İzci Oymağı ve Güzelyalı Martı Oymağı
Yolunuz açık olsun ))))
Ben de hemen arka sokaktaki evime yürümeye başlasam iyi olur,,bir sonraki etkinliğimiz Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezinde))))
10 Kasım günü bir ergin izci olarak Cumhuriyet Meydanında yerini alan sevgili Tamer'i de kutluyoruz!!!!
Bunlar da bu devrin izcileri: buyrun BURADA

2 yorum :

Celali BOYLU dedi ki...

Genç beyinlere Atatürk sevgisini aşılayarak Cumhuriyet'imizi gevence altına alıyorsunuz. Sizi takdir ediyorum .

ozgrkdn dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.