Söz

Hobi,Elişleri,Gezi,Doğa,Yaşam,Sanat
Hobby,Handmade,Travel,Nature,Life,Art

HAYATIN CEPLERİNİ BİR SİLKELEYİN HELE,
NELER DÜŞECEĞİNİ BİLEMEZSİNİZ !

23.12.2012

KUBİLAY

Dedem Menemen'li,annemin de çocukluğu ve gençliği orada geçmiş.Bağ evinde kuru üzüm ayıklayan Menemen.li hanımlardan sağ baştaki anneannem,hemen yanındaki görümcesi.....
Bu resmin çekilmesinden 2 yıl önce anneme hamileyken yaşanan Kubilay vakasına annemin dedesi kısmen şahit olmuş.


O sabah hükümet konağının karşısındaki kahvede oturan İsmail dede, konağın avlusundaki camiden bir grup eşkiya kılıklı adamın çıkarak ,ellerinde yeşil bayrakla naralar attığını görüp telaşla eve koşmuş ve dedemle eşini acele Karşıyaka.ya göndermiş.
Bu sırada silahlarında mermi bile olmayan Kubilay ve birkaç asker olaya müdahele edince katliam gerçekleşmiş.Atatürk'ün Menemen.in yolları kesilip abluka altına alındıktan sonra verdiği"Menemen.i yakın" emrinin İsmet İnönü tarafından engellendiği bilinir oranın halkı tarafından..

23 Aralık 1930 salı günü meydana gelen olay üzerine Cumhurbaşkanı M.Kemal Atatürk 28 Aralık.ta orduya başsağlığı mesajı yayınladı::

"Menemen.de ahiren vukua gelen irtica teşebbüsü esnasında Zabit vekili Kubilay beyin vazife ifa ederken duçar olduğu akıbetten cumhuriyet ordusunu taziyet ederim.Kubilay beyin şehadetine mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Menemen.deki ahaliden bazılarının alkışla tavripkar bulunmaları,bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hadisedir.Vatanı müdafaa için yetiştirilen; dahili her politika ve ihtilafın haricinde ve fevkinde muhterem bir vaziyette bulunan Türk zabitinin mürteciler karşısındaki yüksek vazifesi vatandaşlar tarafından yalnız hürmetle karşılandığına şüphe yoktur.Menemen.de ahaliden bazılarının hataları bütün milleti müteellim etmiştir.İstilanın acılığını tatmış bir muhitte genç ve kahraman zabit vekilinin uğradığı tecavüzü milletin bizzat cumhuriyete karşı bir suikast telakki ettiği ve mütecasirlerle,müşevvikleri,ona göre takip edeceği muhakkaktır.Hepimizin dikkatimiz bu meseledeki vazifelerimizin icabatını hassasiyetle ve hakkile yerine getirmeye matuftur.Büyük ordunun kahraman genç zabiti ve cumhuriyetin mefkûreci muallim heyetinin kıymetli uzvu Kubilay bey,temiz kanı ile cumhuriyet hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır.
Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal"
Foto:rh
Yakalanan suçluların mahkemesi için Menemen.de kurulan mahkemeye hergün İzmir.de konaklayan askeri yargıçları; dedem arabasıyla getirip götürüyor.Yine birgün paşalarla  gidip gelirken, dedem yolda elleri birbirine bağlı mahkemeye götürülen suçluların arasında gördüğü Acem efendinin suçlu olamayacağı kanaatini paşalara söylüyor.Gerçekten araştırılınca da borçlusu tarafından yalan ihbarla tutuklandığı anlaşılıyor ve adam serbest kalıyor.
Ancak bir tekel büfesi olan Raşel ve Rika.nın babası; suçlulara (bilmeden) ip ve kibrit sattığı için idam ediliyor..


Bugün  23 Aralık,yurdun heryerinden Menemen Yıldıztepe.ye akın var.Ben de sabah Krşyk.iskelesinden kalkan TGB otobüsüne binip Menemen.e yola çıktım.
Yıldıztepe.ye varmadan oluşan uzun araç konvoyu nedeniyle yolda inip yaya devam ettik.

İzban metro durağında toplanan kalabalık kortejde her zamanki gruplar vardı;





Bireysel katılım fazla ancak soğuk bir pazar sabahı sıcak yataklarından çıkmayı göze alamayan binlerce insanı düşündükçe kızmamak elde değil....


Tepeye tırmanış  başladı,  bir hayli zaman aldı,hava oldukça soğuk .





Menemen olayı ya da Kubilay vakası; 23 Aralık 1930 günü gerçekleşen ,Menemen ilçesinde askerliğini yedeksubay olarak yapmakta olan asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay.ın  ve yardımına koşan Bekçiler Hasan ve Şevki.nin; Manisa Muradiye'den gelmiş şeriat isteyen bir grup sapık tarafından öldürülmesiyle başlayan olaylar zinciri.
Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biridir.Olayların ardından bölgede sıkıyönetim ilan edilmiş,Gnr.M.Muğlalı başkanlığında kurulan Divanı Harpte failleri idam dahil çeşitli cezalar almışlar,cezalandırılmışlardır..



Çok kalabalık,anıta ve protokole yaklaşmak neredeyse yarım saatimi aldı.






Foto:rhr

Kılıçdaroğlu

Kocaoğlu

İzmir valisi her zaman olduğu gibi gelmedi,Aziz başkanın uyarılarına(!) rağmen vali beyin kulaklarını çınlattık:)))


Menemen kuşbakışı....

Dönüş başladı tören bitiminde;

Kılıçdaroğlu izdihamı:))

Ancak bu kadar yaklaşabildim ama otobüste çok iyi bir video kayıt olanağım oldu.


Kubilay müzesi


sivil polisler niye yere kadar uzun palto giyip komik olurlar:)))


Gençlik..sadece onların yanındayım.

Otobüs güçlükle aşağıya inerken ...

Menemen çarşı cad.



Ş.Kemal okulu



Cumhuriyet meydanı..



Burası Menemen; içinde Flama,Atkı,bir de Ben.
daha ne olsun?

Annemin okulu...Kubilay İlk.(eski bina yıkılmış)

Bir Çay Bahçesi...

eski kilise yıkıntıları...

Eski bir bahçeli ev:))))

Yaşanan bir acı anma töreni,ancak son yıllarda hep yaptığımız gibi herbirini birer Cumhuriyet Şölenine dönüştürerek daha güçlü sesler çıkarmak,daha güçlü başkaldırışlarda yer almak amaç.....
Bir sonrakinde buluşmak umuduyla.......

2 yorum :

Nedret dedi ki...

En baba muhabire taş çıkartırsın. Maşallah sana hiç üşenmeden katıldığın için.

CB dedi ki...

23 Aralık 1930 Salı günü meydana gelen olay üzerine Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK, 28 Aralık’ta orduya başsağlığı mesajı yayınladı.

ATATÜRK'ün orduya mesajı...

Gazinin Orduya Taziyetnamesi

Menemen’de ahiren vukua gelen irtica teşebbüsü esnasında Zabit Vekili Kubilay Beyin vazife ifa ederken duçar olduğu akıbetten Cumhuriyet ordusunu taziyet ederim. Kubilay Beyin şehadetinde mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Menemen’deki ahaliden bazılarının alkışla tavripkâr bulunmaları, bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hâdisedir. Vatanı müdafaa için yetiştirilen; dahilî her politika ve ihtilâfın haricinde ve fevkinde muhterem bir vaziyette bulunan Türk zabitinin mürteciler karşısındaki yüksek vazifesi vatandaşlar tarafından yalnız hürmetle karşılandığına şüphe yoktur.

Menemen’de ahaliden bazılarının hataları bütün milleti müteellim etmiştir. İstilânın acılığını tatmış bir muhitte genç ve kahraman Zabit Vekilinin uğradığı tecavüzü milletin bizzat cumhuriyete karşı bir suikast telâkki ettiği ve mütecasirlerle, müşevvikleri, ona göre takip edeceği muhakkaktır. Hepimizin dikkatimiz bu meseledeki vazifelerimizin icabatını hassasiyetle ve hakkile yerine getirmeğe matuftur.

Büyük ordunun kahraman genç zabiti ve Cumhuriyetin mefkûreci muallim heyetinin kıymetli uzvu Kubilay Bey, temiz kanı ile cumhuriyet hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır.

Reisicumhur
Gazi Mustafa Kemal